På årets januarimässa var det mycket som jag kände igen från senaste Formexmässan i augusti. Många montrar var i stort sett uppbyggda på samma sätt som i somras – men det ser jag som positivt. Slow living där trender inte behöver förändras så snabbt känns hållbart och modernt. I like!

De stora trenderna jag uppmärksammade var:

  1. Hängande pampiga arrangemang av torkade blommor
  2. Naturnära och jordnära toner
  3. Upphängning av flera lampor i olika storlekar och matchande färgskalor

De vackra blomsterarrangemangen var svåra att missa. De ger ett magiskt och sagolikt intryck och påminner mycket om de inspirerande och emotionellt talande bilderna Signe Bay skapar.

Det var även mycket naturfärger och jordnära färgskalor, både på utställningen Fomex trends och generellt i montrarna. De naturliga och jordnära färgskalorna är definitivt min favorit!

Jag reagerade också på vackra upphängningar av flera stora rislampor. Det blir väldigt effektfullt när flera rislampor hängs upp i olika storlekar, på olika höjder och i närliggande färgskalor.

Formex presenterade också tre olika trender:

  1. Negative Space
  2. Concrete Brutalism
  3. Sensational Flow

Negative Space fokuserar på mellanrummet – ytorna där ingenting finns. Något som är vanligt utomhus och i offentlig miljö. Rum mellan rum, såsom en hall eller en korridor, är viktiga ytor i inredning också. Att låta bli att möblera är en konst men nog så viktig. Att ha en tom yta eller ren vägg här och var för att skapa ett andrum och dynamik i inredningen. Här styr ett medvetande om hur jordens resurser påverkas av vår konsumtion. Färgskalan är mild med mättade pasteller och intresset för att färgsätta på traditionellt sätt, med äkta pigment och ursprungliga metoder, ökar snabbt.

Concrete Brutalism handlar om när rejält rått och obehandlat gifter sig med stilren offentlig miljö. Att mixa det råa med det designade. Det är stramt, seriöst och monokromt med ett fåtal färger. Gulmetall och ljusa träslag ger värme till den annars svala skalan i grå och beige. Betong, olika stensorter, tegel, rå metall och järn balanseras av material i trä och textil. Föremål får gärna ha patina med tydliga lagningar. Temat handlar om att förlänga livslängden på redan producerade föremål som kan ändras eller lagas i stället för att kastas samt att skapa en relation till föremålen vi använder. Välj med omsorg och stå upp för att vara en ansvarsfull konsument.

Sensational Flow är dekadent och provokativt och här utmanas normen om vad som är snyggt och fult. Det handlar inte bara om den färdiga produkten, utan också om processerna och vägen dit. Materialen är taktila. Det är sensuellt, ibland på gränsen till ekivokt. Efter #MeToo handlar mycket om att ta bort tabu.

Läs mer här nedan:

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.