inredning inreda vardagsrum inredningsinspo

Det är inte lätt att veta vilken ände man ska börja i när man vill göra om hemma. Ska exempelvis en ny soffa matcha gardinerna, väggfärgen och TV-möbeln eller ska du välja en soffa du gillar och hålla tummarna för att den fungerar med resten?

För att slippa felköp och hamna i en ond spiral där den ena efter den andra möbeln ”måste” bytas ut är mitt bästa tips att göra en ordentlig plan från början.

Jag vet, det låter supertråkigt. Men det är inte så tråkigt som det låter och inte så svårt heller.

   

 

Mina bästa tips på hur du gör en inredningsplan / moodboard

Lär känna din stil

Det här är en skärmdump från några av mina sparade bilder på Instagram. Bilderna är tagna av duktiga kreatörer, varumärken och fotografer som inspirerar mig.

Genom att samla bilder på det här sättet blir det tydligt vilken stil jag gillar och vilken känsla jag vill förmedla och uppnå i min inredning. Det hjälper mig framför allt i färg- och materialval. Sedan är det aldrig roligt att ta något rakt av – ett hem ska ju vara personligt och hemtrevligt och där är mixen av gammalt och nytt central skulle jag säga.

När jag känner mig säker i min stil kan jag också känna mig trygg i att möbeln, lampan, tavlan eller keramikskålen kommer att passa i nästan vilket rum som helst hemma. 

Jag kan också känna mig trygg i att jag kommer att gilla saken länge eftersom den verkligen tilltalar mig och är min stil. Det är inte en tillfällig trend eller en väns hem som har påverkat mitt köpsug.

Börja med väggar, golv och tak

Volymen i ett rum består till störst del av väggarna, golvet och taket. Därför har dessa ytor störst påverkan på hur rummet upplevs. 

I många svenska hem har vi vita väggar och gul ekparkett – det är inget fel alls, med det är stora kontraster mellan de gulbruna golvet och vita väggarna. 

På de två bilderna nedan ser ni vårt kök från två olika år. Bilden till vänster visar hur köket såg ut 2016 innan vi slipade och vitlaserade vår ekparkett och våra bänkskivor samt snabbfixade väggarna genom att måla väggen ovanför kaklet. Ögonen dras till den mörka och gulnade eken medan intrycket blir lugnare i den högra bilden. 

Taket påverkar oftast inte lika mycket även om det utgör en stor del av rummets volym. Taket hamnar inte i blickfånget på samma sätt som väggar och golv. Testa gärna att måla taket i annan färg än vitt – varför inte samma färg som väggar, lister och dörrar? Det ger ett väldigt harmoniskt och enhetligt intryck.

Den största förändringen kan du alltså få till hemma genom att måla om väggar och slipa om /måla om/lasera/lacka golvet.

Innan du bestämmer färg på möbler, textiler och detaljer bör du ta hänsyn till färg på golv och väggar och utgå från dessa i din färgpalett. 

Kök 2016
Golv och bänkskivor har slipats och vitlaserats och väggen ovanför kalket har målats om.

Hur ser det ut i angränsande rum?

Färgsättning färgplanering siktlinje

När du väljer färgsättning och stil i ett rum bör du ta hänsyn till angränsande rum för att upp nå en helhet, röd tråd och balans i hemmet. 

Inredare pratar ofta om siktlinje.  Siktlinje handlar om vilka rum du ser från det specifika rummet. Exempelvis ser du kanske köket från hallen och vice versa och vill därför att färg- och stilval ska hänga ihop mellan de två olika rummen.

På bilden till vänster har jag tagit fram en enkel färgkarta över de olika rummen på vår övervåning. På så sätt ser jag direkt vilka färger som fungerar ihop. 

Välj 3-4 färgnyanser

Bilden nedan är ett exempel på ett första utkast på en enklare moodboard jag gjort till kund. 

Som en start har jag valt ut fyra färgnyanser som inredningen i stora drag kommer att hålla sig inom. Den översta färgnyansen är väggfärgen som jag skulle säga är grunden till övriga färger. Sedan har jag valt ut 2-3 accentfärger som går ihop med väggfärgen.

För att inte få ett för spretigt och plottrig uttryck är det bra att hålla sig till 3-4 nyanser. Sedan går det självklart bra att addera svarta detaljer för varje rum behöver lite svärta för att skapa kontrast och ett spännande uttryck.

Vilket är det primära behovet med rummet?

Vilket är det primära behovet med rummet?  Är det ett vardagsrum där det primära behovet är en social yta när vänner, familj och bekanta är på besök? Då är det bra att möblera utifrån det behovet. Exempelvis att ställa två soffor mitt emot varandra eller som en L-formation med en eller två fåtöljer för att skapa ytor där man lätt kan prata med varandra och se varandra. 

Är det primära syftet istället att kunna slappna av, mysa med familjen och att ha någonstans att sitta när familjen tittar på TV – ja då är det bra att utgå från TV:ns placering och se till att hela familjen får plats och ser TV:n bra från sin plats.

Är det en hall som ska inredas är det primära behovet säkerligen bra förvaring. Då kan det vara bra att tänka på hur du kan få in både dold och öppen förvaring. Dold förvaring som exempelvis garderober eller en klädkammare där kläder, skor, vantar, mössor etc som inte används dagligen får plats. Den öppna förvaringen med krokar i höjd för alla familjens medlemmar är bra för att enkelt och smidigt kunna hänga upp sin jacka och ställa undan sina skor.

Vilka är de viktigaste möblerna i rummet?

En bra utgångspunkt när det är dags att börja välja möbler och möblera är att utgå från rummets viktigaste möbler eller de största möblerna som tar mest uppmärksamhet. 

I vardagsrummet är det soffan/fåtöljerna, i matsalen matbordet och stolarna, i arbetsrummet skrivbordet i sovrummet sängen etc.

När de största möblerna är utvalda och på plats kan du börja titta på att addera matta, gardiner och övriga textilier, övriga skåp/sideboards, bord, förvaringsmöbler och pallar etc som behövs för att uppnå full funktion. 

Det sista att addera är detaljer som konst, vaser, dekorationer m.m. 

 

Inredningstips

Jag hoppas att du fick några tips som kan vara till hjälp.

Har du fler tips eller frågor får du gärna dela dem i kommentarsfältet nedan. Och gillar du den här typen av inlägg får du mer än gärna lämna ett hjärta ♥

Charlotte Wahlberg

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.