Jag tycker det är så roligt när ni hör av er, ställer frågor och ber om tips och råd. Jag har genom åren fått en del frågor om våra golv här hemma och tänkte därför i det här inlägget samla mina tips och råd när det gäller val av golv.

Våra golvval

På nedervåningen har vi en trestavig ekparkett som fanns när vi flyttade in i huset år 2013. För att bli av med den gula glansiga nyansen slipade vi golvet och vitlaserade med Osmo hårdvaxolja i nyansen Snow. Vi har samma golv i köket medan vi har ett betonggolv i hallen som klarar av smuts, stenar och slitage bra.

På övervåningen har vi ett furugolv som också fanns när vi flyttade in. Det var som sagt åtta år sedan och vi har inte slipat om det ännu – men det är hög tid.

Viktigt att tänka på vid val av golv

Det som är viktigt att tänka på när du väljer golv är var golvet ska ligga, vilket utseende ni vill ha och förväntningar på underhåll och slitage. I hall, kök och barnrum utsätts golven för mer slitage. I hallen tar skorna med sig smuts och stenar. I kök kan vatten och mat lätt spillas men det händer också att kastruller och saker åker i golvet. I barnrum leks det intensivt vilket också påfrestar golvet. Det gäller att hitta en balans av funktion och estetik. Furugolv förmedlar en mjuk och varm känsla men är också ett mjukt träslag som är känsligt. Även gran är ett mjukt träslag medan ek och ask är hårdare och mer tåliga träslag.

Här nedan är en tabell från Svenskt Trä som visar olika träslags hårdhet
TräGuiden från Svenskt Trä
Mina tips

Mitt tips är att tänka långsiktigt, hållbart och holistiskt. Det blir ett lugnt och enhetligt intryck med samma golv genomgående men i vissa rum är det kanske bättre att låta funktionen styra så att golvet håller och är fint länge. Väljer du ett trägolv, välj ett som går att slipa flera gånger och behandla golvet med ex. hårdvaxolja för att göra det motståndskraftigt mot smuts och fukt.

Personligen skulle jag undvika att blanda olika träslag i rum som angränsar till varandra. Jag skulle exempelvis hellre välja betong eller klinkers i kök och hall och heltäckningsmatta i barnrummet än att ha två olika trägolv i samma siktlinje. Heltäckningsmatta ger dessutom ljudisolering och en mjuk matta är mysigt, värmande och inbjudande till lek. Kan du inte tänka dig annat än trägolv i kök, hall och barnrum? Kan det då passa med de hårdare träslagen ask och ek istället för furu och gran?

Har du tips eller erfarenheter får du gärna dela med dig av dem i kommentarsfältet. Gillar du inlägget blir jag väldigt glad om du vill lämna ett hjärta.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.