I samarbete med Favi.se har jag valt ut mina favoriter från deras sortiment för att skapa en mysig trädgård och uteplats. Favi.se erbjuder så mycket mer än bara trädgård. Du kan hitta allt du letar efter till hem och trädgård i form av möbler och inredning på ett och samma ställe – så smidigt! Det jag också uppskattar med Favi.se är en stor mängd olika varumärken och nya tillkommer hela tiden. Även att det är enkelt att sortera och söka efter en specifik färg eller material är ett stort plus med tanke på Favis enorma utbud. Men nu till mina bästa tips för hur du får till en mysig och ombonad trädgård och uteplats.

Olika rum

För att få till helheten och den röda tråden är det bra att börja med att göra en skiss över tomten eller skriva ut en tomtkarta från din kommun. Mitt bästa tips är att skissa upp små olika rum i trädgården som kan ramas in/avgränsas med hjälp av häckar, plank, rumsavdelare eller krukor. Även olika material på marken kan hjälpa till för att skapa känslan av olika rum. Exempelvis att ha en del av trädgården med gräsmatta, en del med grusyta, en del med trall, en berså, en örtträdgård, en stor rabatt etc. Om du har en stor trall kan olika rum skapas med hjälp av mattor, soffgrupp, matgrupp, krukor och klätterväxter. På samma sätt som när du inreder inomhus är ett bra tips att undvika att placera allt längs med väggarna, eller längs med tomtgränsen. Om det känns som ett stort steg att plantera en häck som rumsavdelare eller att sätta upp ett plank, är det smidigt att skapa rumsavdelare med hjälp av större krukor/planteringslådor där du kan plantera ett högt gräs eller en klätterväxt som ger känslan av en grön vägg.

Tips på krukor att använda som rumsavdelare:

Bildkällor: Favi.se

Möbler som rumsavdelare

Tips på möbler och textiler för att skapa olika rum i trädgård:

Bildkällor: Favi.se

Belysning

Precis som när du inreder inomhus är belysning viktigt utomhus. Tänk på samma sätt som inomhus med allmänbelysning, mysbelysning och punktbelysning. En mysig ljusslinga över matbordet eller soffgruppen höjer stämningen, likaså dämpad belysning som tänds när skymningen anländer.

Bildkällor: Favi.se

Textilier

En annan viktig del för att få till helheten och den ombonade känslan i trädgården och på uteplatsen är textilier. Mängder med textilier. Ös på med utemattor, kuddar, gardiner, dukar, filtar och dynor.

Bildkällor: Favi.se

Kanske det viktigaste av allt för att få till den där myskänslan är ju såklart blommor, träd och växter. Det kan vara ett mindre träd planterad i en kruka, fruktträd på gräsmattan, en prunkande rabatt eller några snittblommor i en vas. Något som lockar bina och fjärilarna och en vacker grönska att vila ögonen på.

Har du några bra tips? Skriv gärna i kommentarsfältet och dela med dig av dina bästa tips.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.