Vi är många som älskar färg och att förändra med hjälp av färg. En av de vanligaste frågorna jag får på Instagram handlar om färgkoder. Men hur ska en egentligen hitta den perfekta nyansen och hur vet en vilken en ska välja?

Vi är många inspiratörer som pratar om vikten av att provmåla. Att färgen påverkas av väderstreck, ljusinsläpp och andra element i rummet. Provmåla kan tyckas vara enkelt, men att välja rätt nyans när du har flera färgnyanser provmålade bredvid varandra på väggen, är långt i från lätt.

Jag lyssnade på ett intressant färgwebinar av Rockfon för några veckor sedan och det slog mig varför det är så svårt att välja mellan de där färgnyanserna som är uppmålade på väggen. Vet du varför? Jo, för omgivningen påverkar hur färgnyansen upplevs. Samma nyans upplevs olika beroende på om den omges av en ljusare eller en mörkare nyans. På bilden nedan har den smala röda rektangeln i mitten samma nyans men den upplevs mörkare i den oranga rutan jämfört med den vinröda rutan.

Bild från skenbild.com

Det är därför alla färgnyanser upplevs så mörka när de provmålas i en smal strimma på en vit vägg, för att den ljusa väggen gör att färgprovet upplevs väldigt mörkt. Det avskräcker många från att välja en fyllig nyans som kanske till början såg väldigt fin ut, men som många misstar sig för kommer att bli för mörk. Ett tips för att komma runt det här problemet är att måla upp färgnyansen på en större kartong eller måla upp ett större parti färg på väggen – helst en hel vägg.

Här ser ni några bilder från när vi provmålade i min svärmors nya lägenhet. Vi gjorde samma misstag som många och målade upp smala strimlor med de olika färgproverna. På bilden till vänster har vi provmålat nyanserna Sommarsnö (den ljusaste överst till vänster), Sand (den lite rödaktiga i mitten) och Blek sand (den som ser mörkgrå ut nederst) – alla från Jotun.

På bilden till höger är det samma nyanser provmålade men med en mörk blågrå vägg som bakgrund. Här upplevs Sommarsnö helt plötsligt vit, medan Sand upplevs rödbeige och Blek Sand något gul/dijonsenapsaktig.

Ni som känner igen färgerna vet att det är relativt ljusa och väldigt fina nyanser som inte gavs helt rättvisa på väggen.

Valet föll till slut på Blek sand som upplevs som allt annat än mörk när hela lägenheten målats.

Om du gillade inlägget och tyckte det var lärorikt, får du mer än gärna lämna ett hjärta eller en kommentar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.