IKEA Ivar-hack med kvartsstav

IKEA Ivar-hack med kvartsstav

For a guide in English, please visit my Blog at Pretty Pegs

Vi är många som har en förkärlek till hack på IKEAs obehandlade furuskåp Ivar. Jag har flera hemma och får ständigt nya idéer till fler hack som jag vill förverkliga 🙂

Vårt Ivar-hack i köket. Målat i nyansen Organic Red från Jotun Lady och ben sponsrade från Pretty Pegs.
IKEA Ivar-hack i lillebrors rum. Skåpet är målat en omgång i nyansen S2002-Y och knoppar och ben sponsrat av Pretty Pegs.

Skåpen är så praktiska då de inte bygger ut mer än 30 cm från väggen, och passar därför perfekt i smala passager och som sideboard. Här kan ni läsa mer om skåpen på IKEAs hemsida (det här inlägget är inte på något sätt sponsrat av IKEA).

I och med att det är så smidigt att bygga egna kombinationer och konstellationer av skåpen är det lätt att göra effektfulla möblemang genom att ställa flera skåp i bredd, på höjden eller i kombination på både höjden och bredden.

Mitt senaste IKEA Ivar-hack

Mitt senaste IKEA Ivar-hack är gjort av kvartsstav i furu. Inspirationen kommer bl.a. från Asplunds vackra bord Palais Royal med ekpanel. Jag har helt snöat in mig på kvartsstavar, jag tycker de ger ett så stilrent och effektfullt uttryck. Hacket går lika bra att göra med halvstav för den som vill.

Så här gör du IKEA-hacket själv:

  1. Köp kvartsstav på närmaste byggvaruhus. Jag använde 22 kvartsstavar per skåpdörr, dvs 44 st per skåp, 83 cm/styck.
  2. Kapa kvartsstavarna i rätt längd. Jag använde en kap- och gersåg men det var inte helt optimalt för att få exakt lika långa stavar (det kan också ha något att göra med att jag behöver öva mer på att såga :)).
  3. Fila/sandpappra ändarna av kvartsstavarna för att ta bort eventuella vassa kanter.
  4. Limma fast kvartsstavarna på skåpen med hjälp av trälim. Kvartsstavarna fäster bra på skåpdörrarna, men stavar som blivit lite sneda och vinda kan behöva fästas med hjälp av tvingar.
  5. Måla/behandla skåpen i valfri kulör. Jag valde att vitlasera skåpet med ett lager Osmo dekorvax i färgen Snow.
  6. Klart!

Lycka till!

Om ni gillar inlägget får ni gärna lämna ett hjärta eller en kommentar <3

Back to Top