IKEA Ivar-hack med kvartsstav

IKEA Ivar-hack med kvartsstav

For a guide in English, please visit my Blog at Pretty Pegs

Vi är många som har en förkärlek till hack på IKEAs obehandlade furuskåp Ivar. Jag har flera hemma och får ständigt nya idéer till fler hack som jag vill förverkliga 🙂

Vårt Ivar-hack i köket. Målat i nyansen Organic Red från Jotun Lady och ben sponsrade från Pretty Pegs.
IKEA Ivar-hack i lillebrors rum. Skåpet är målat en omgång i nyansen S2002-Y och knoppar och ben sponsrat av Pretty Pegs.

Skåpen är så praktiska då de inte bygger ut mer än 30 cm från väggen, och passar därför perfekt i smala passager och som sideboard. Här kan ni läsa mer om skåpen på IKEAs hemsida (det här inlägget är inte på något sätt sponsrat av IKEA).

I och med att det är så smidigt att bygga egna kombinationer och konstellationer av skåpen är det lätt att göra effektfulla möblemang genom att ställa flera skåp i bredd, på höjden eller i kombination på både höjden och bredden.

Mitt senaste IKEA Ivar-hack

Mitt senaste IKEA Ivar-hack är gjort av kvartsstav i furu. Inspirationen kommer bl.a. från Asplunds vackra bord Palais Royal med ekpanel. Jag har helt snöat in mig på kvartsstavar, jag tycker de ger ett så stilrent och effektfullt uttryck. Hacket går lika bra att göra med halvstav för den som vill.

Så här gör du IKEA-hacket själv:

 1. Köp kvartsstav på närmaste byggvaruhus. Jag använde 22 kvartsstavar per skåpdörr, dvs 44 st per skåp, 83 cm/styck.
 2. Kapa kvartsstavarna i rätt längd. Jag använde en kap- och gersåg men det var inte helt optimalt för att få exakt lika långa stavar (det kan också ha något att göra med att jag behöver öva mer på att såga :)).
 3. Fila/sandpappra ändarna av kvartsstavarna för att ta bort eventuella vassa kanter.
 4. Limma fast kvartsstavarna på skåpen med hjälp av trälim. Kvartsstavarna fäster bra på skåpdörrarna, men stavar som blivit lite sneda och vinda kan behöva fästas med hjälp av tvingar.
 5. Måla/behandla skåpen i valfri kulör. Jag valde att vitlasera skåpet med ett lager Osmo dekorvax i färgen Snow.
 6. Klart!

Lycka till!

Om ni gillar inlägget får ni gärna lämna ett hjärta eller en kommentar <3

33 thoughts on “IKEA Ivar-hack med kvartsstav

  1. Hej Sara, kul att du tycker det är snyggt! Jag måste ju erkänna att jag inte lyckades hundra procent med att få exakt jämna kvartsstavar när jag sågade. Perfektionisten i mig stör mig på den ojämna kanten men jag ser det som en bra utmaning och möjlighet att öva på good enough 😉

   1. Ofta är det operfekta det perfekta:).
    Jättefint- funderar på at göra en hel vägg bakom sängen!

    1. Tack och jag håller med! 🙂
     Det låter väldigt snyggt med en hel kvartstavsvägg bakom sängen.

 1. Så snyggt!
  Jag har bokhyllor som jag tror är Billy med dörrar av typen där man kan sätta in en in tapet i. Kan man limma rundstav på dessa dörrar tror du? De är ju inte gjorda av trä utan plast.
  Köpte dessa begagnade för typ tre år sedan men blev sugen nu att göra som du 🙂

  1. Hej Anna och tack snälla! Det skadar inte att prova! Hör i bygghandeln om vilket limm som lämpar sig bäst för att fästa både på trä och plast.

  1. Hej Tess och tack! Kul att du gillar det :). Jag har använt kvartsstavar som är 1,5 cm breda. Lycka till! 🙂

 2. Hej! Jättefina! Tror du det kan fungera att såga av alla stavarna när de är fastlimmade?
  Hur går det att öppna xlrrarna nör skåpen står direkt på golvet? Det ser snyggt ut men är det praktiskt också?

  1. Hej Eva, ber om ursäkt för supersent svar. Bloggen har legat vilande att tag. Om skåpen ska stå på golvet utan ben behöver de fästas i väggen (behövs även om de står på ben). Jag valde att sätta på ben från Pretty Pegs på skåpen. Det underlättar helt klart och gör det lättare att öppna och stänga.

  1. Hej Alice, jag har köpt kvartstavarna på ett byggvaruhus. Det finns nog på de flesta (ex. Beijer Bygg, Byggmax, Bauhaus, K-Rauta etc).

  1. Hei Erik, kul att höra att du gillar idén! Jag är helt säker på att du kan köpa kvartsstavar i Danmark. Enligt Google heter det kvartsstang på dansk 🙂

 3. Sååå fint alltså. Har i flera års tid letat efter ett skåp till vårt vardagsrum. Nu har jag hittat det! Tack att du delar med dig!

 4. Hej Charlotte! Vad fint det blev 🤩 Tänkte höra hur du limmade fast kvartsstavarna så den rundade delen var utåt. Fäste du på kanten där sidorna möts? Eller valde du den ena platta sidan? Ha det gott ☺️

  1. Hej Amanda,

   Tack snälla! Jag är ledsen för sent svar. Bloggen har legat vilande ett tag 🙂
   Jag fäste kvartstavarna genom den platta sidan mot skåpsdörren. Om det fäster dåligt med enbart lim kan det vara bra att även använda några småspikar.
   Lycka till!

 5. Hej! Vilka fina skåp och bra inspiration! Vet du vilken väggfärg det är bakom skåpet med kvartsstavar? 🙂 Med vänlig hälsning, Katarina

  1. Hej Katarina och tack så mycket! Nyansen på väggfärgen bakom skåpet med kvartsstavar heter Minty Breeze hos Jotun.

  1. Hej, tänker du på vilken typ av färg? När jag målar möbler använder jag alltid matt snickerifärg. Allra helst i märket Jotun Lady.
   Lycka till 🙂

 6. Hej!

  Limma på stavarna i övermått, när de har torkat ordentligt kan du såga till de i rätt längd så att alla stavar blir lika långa 😉

 7. Supersnyggt!! Tänkte att jag skulle göra något liknande men letar efter halvstavar (halvmånar). är det kvartar du använt? Verkar nämligen vara lättare att hitta kvartar än halva

  1. Tack! Kul att du gillar det. Precis, jag har använt kvartsstavar. Jag letade också efter halvstavar men hittade inga. Halvstavarna har större yta att fästa mot, men den lilla jämna ytan som finns på kvartsstavarna räckte för att limmet skulle fästa. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top