For a guide in English, please visit my Blog at Pretty Pegs

Vi är många som har en förkärlek till hack på IKEAs obehandlade furuskåp Ivar. Jag har flera hemma och får ständigt nya idéer till fler hack som jag vill förverkliga 🙂

Vårt Ivar-hack i köket. Målat i nyansen Organic Red från Jotun Lady och ben sponsrade från Pretty Pegs.
IKEA Ivar-hack i lillebrors rum. Skåpet är målat en omgång i nyansen S2002-Y och knoppar och ben sponsrat av Pretty Pegs.

Skåpen är så praktiska då de inte bygger ut mer än 30 cm från väggen, och passar därför perfekt i smala passager och som sideboard. Här kan ni läsa mer om skåpen på IKEAs hemsida (det här inlägget är inte på något sätt sponsrat av IKEA).

I och med att det är så smidigt att bygga egna kombinationer och konstellationer av skåpen är det lätt att göra effektfulla möblemang genom att ställa flera skåp i bredd, på höjden eller i kombination på både höjden och bredden.

Mitt senaste IKEA Ivar-hack

Mitt senaste IKEA Ivar-hack är gjort av kvartsstav i furu. Inspirationen kommer bl.a. från Asplunds vackra bord Palais Royal med ekpanel. Jag har helt snöat in mig på kvartsstavar, jag tycker de ger ett så stilrent och effektfullt uttryck. Hacket går lika bra att göra med halvstav för den som vill.

Så här gör du IKEA-hacket själv:

 1. Köp kvartsstav på närmaste byggvaruhus. Jag använde 22 kvartsstavar per skåpdörr, dvs 44 st per skåp, 83 cm/styck.
 2. Kapa kvartsstavarna i rätt längd. Jag använde en kap- och gersåg men det var inte helt optimalt för att få exakt lika långa stavar (det kan också ha något att göra med att jag behöver öva mer på att såga :)).
 3. Fila/sandpappra ändarna av kvartsstavarna för att ta bort eventuella vassa kanter.
 4. Limma fast kvartsstavarna på skåpen med hjälp av trälim. Kvartsstavarna fäster bra på skåpdörrarna, men stavar som blivit lite sneda och vinda kan behöva fästas med hjälp av tvingar.
 5. Måla/behandla skåpen i valfri kulör. Jag valde att vitlasera skåpet med ett lager Osmo dekorvax i färgen Snow.
 6. Klart!

Lycka till!

Om ni gillar inlägget får ni gärna lämna ett hjärta eller en kommentar <3

49 Comments

 1. Älskar ❤️❤️❤️❤️

 2. Så fint! Vad var det för mått på stavarna utöver den kapade längden?

 3. Wow sååå fint!!👏👏👏

 4. sara nygård

  Hej
  Så snyggt. Stör man sig inte på att det blir en ojämn kant?
  Sara

  • Charlotte Wahlberg

   Hej Sara, kul att du tycker det är snyggt! Jag måste ju erkänna att jag inte lyckades hundra procent med att få exakt jämna kvartsstavar när jag sågade. Perfektionisten i mig stör mig på den ojämna kanten men jag ser det som en bra utmaning och möjlighet att öva på good enough 😉

   • Ofta är det operfekta det perfekta:).
    Jättefint- funderar på at göra en hel vägg bakom sängen!

    • Charlotte Wahlberg

     Tack och jag håller med! 🙂
     Det låter väldigt snyggt med en hel kvartstavsvägg bakom sängen.

 5. Så snyggt!
  Jag har bokhyllor som jag tror är Billy med dörrar av typen där man kan sätta in en in tapet i. Kan man limma rundstav på dessa dörrar tror du? De är ju inte gjorda av trä utan plast.
  Köpte dessa begagnade för typ tre år sedan men blev sugen nu att göra som du 🙂

  • Charlotte Wahlberg

   Hej Anna och tack snälla! Det skadar inte att prova! Hör i bygghandeln om vilket limm som lämpar sig bäst för att fästa både på trä och plast.

 6. Snyggt🤩
  Undrar hur breds kvartsstavsr du använt?

  • Charlotte Wahlberg

   Hej Tess och tack! Kul att du gillar det :). Jag har använt kvartsstavar som är 1,5 cm breda. Lycka till! 🙂

 7. Hej! Jättefina! Tror du det kan fungera att såga av alla stavarna när de är fastlimmade?
  Hur går det att öppna xlrrarna nör skåpen står direkt på golvet? Det ser snyggt ut men är det praktiskt också?

  • Charlotte Wahlberg

   Hej Eva, ber om ursäkt för supersent svar. Bloggen har legat vilande att tag. Om skåpen ska stå på golvet utan ben behöver de fästas i väggen (behövs även om de står på ben). Jag valde att sätta på ben från Pretty Pegs på skåpen. Det underlättar helt klart och gör det lättare att öppna och stänga.

 8. Pingback:10 IKEA IVAR Hacks mit WOW-Effekt! (Einfach & günstig)

 9. Hej vart köpte du kvartsstavarna?

  • Charlotte Wahlberg

   Hej Alice, jag har köpt kvartstavarna på ett byggvaruhus. Det finns nog på de flesta (ex. Beijer Bygg, Byggmax, Bauhaus, K-Rauta etc).

 10. Erik Nielsen

  Mange tak en vældig god ide, kan man købe dem i Danmark?

  • Charlotte Wahlberg

   Hei Erik, kul att höra att du gillar idén! Jag är helt säker på att du kan köpa kvartsstavar i Danmark. Enligt Google heter det kvartsstang på dansk 🙂

   • Jennifer

    Vilket byggvaruhus köpte du dem på? Jag hittar bara kvarts stavar som INTE platta på ena sidan tyvärr 😭

    • Charlotte Wahlberg

     Hej Jennifer, de kvartsstavar jag hittade är inte helt platta, men de har en liten yta som går att limma fast. Jag köpte mina på ett Beijervaruhus. Om du frågar ditt närmsta byggvaruhus kan de kanske köpa in? Lycka till i letandet!

 11. Sååå fint alltså. Har i flera års tid letat efter ett skåp till vårt vardagsrum. Nu har jag hittat det! Tack att du delar med dig!

 12. Hej Charlotte! Vad fint det blev 🤩 Tänkte höra hur du limmade fast kvartsstavarna så den rundade delen var utåt. Fäste du på kanten där sidorna möts? Eller valde du den ena platta sidan? Ha det gott ☺️

  • Charlotte Wahlberg

   Hej Amanda,

   Tack snälla! Jag är ledsen för sent svar. Bloggen har legat vilande ett tag 🙂
   Jag fäste kvartstavarna genom den platta sidan mot skåpsdörren. Om det fäster dåligt med enbart lim kan det vara bra att även använda några småspikar.
   Lycka till!

 13. Katarina

  Hej! Vilka fina skåp och bra inspiration! Vet du vilken väggfärg det är bakom skåpet med kvartsstavar? 🙂 Med vänlig hälsning, Katarina

  • Charlotte Wahlberg

   Hej Katarina och tack så mycket! Nyansen på väggfärgen bakom skåpet med kvartsstavar heter Minty Breeze hos Jotun.

 14. Vilken färg är det du målat skåpet med kulör S2002-Y? 🙂

  • Charlotte Wahlberg

   Hej, tänker du på vilken typ av färg? När jag målar möbler använder jag alltid matt snickerifärg. Allra helst i märket Jotun Lady.
   Lycka till 🙂

 15. Hej!

  Limma på stavarna i övermått, när de har torkat ordentligt kan du såga till de i rätt längd så att alla stavar blir lika långa 😉

 16. Supersnyggt!! Tänkte att jag skulle göra något liknande men letar efter halvstavar (halvmånar). är det kvartar du använt? Verkar nämligen vara lättare att hitta kvartar än halva

  • Charlotte Wahlberg

   Tack! Kul att du gillar det. Precis, jag har använt kvartsstavar. Jag letade också efter halvstavar men hittade inga. Halvstavarna har större yta att fästa mot, men den lilla jämna ytan som finns på kvartsstavarna räckte för att limmet skulle fästa. Lycka till!

 17. Carina Lundgren

  Om du tvingar fast en kloss på önskat avstånd från sågbladet på din bordssåg, så kommer du att få exakt lika långa stavar vid sågning. Du slipper också mäta varenda stav.

 18. Så fint. Blev oerhört inspirerad!!
  Hur blir det längst ut på sidorna när man har flera skåp på rad? Jag menar när man öppnar alltså. Något tips på hur man sätter fast ribborna längst ut på dörren så att de inte tar i nästa skåp när man öppnar eller påverkar möjligheten att öppna skåpen? Hoppas du förstår vad jag menar.

  • Charlotte Wahlberg

   Hej Pernilla,

   Kul att höra att du blev inspirerad av mitt IKEA-hack. Och jag ber om ursäkt för supersent svar.
   Jag valde att fästa kvartsstavar på hela skåpsluckan med fick då ha ett litet avstånd mellan skåpen för att dörrarna ska kunna öppnas obehindrat.

   Lycka till!
   Charlotte

 19. Fantastiskt! Wow vad du fixar fint. Sååå snyggt!

 20. Hej! Hur fungerar det att öppna skåpen? Tänker om dem tar emot på varandra. Eller har du lite mellanrum mellan de två skåpen?

  • Charlotte Wahlberg

   Hej Madde,
   Jag valde att fästa kvartsstavar på hela skåpdörrarna men fick då, som du skriver, ha ett litet mellanrum mellan skåpen så att dörrarna inte tar i varandra.

   Hälsningar
   Charlotte

 21. Hi,
  Where can I find the kvartsstav here in Sweden?
  I’m looking for but I don’t find them.
  Thank you 😊

  • Charlotte Wahlberg

   Hi, you can find it in many hardware stores. For instance Beijer, Byggmax, Bauhaus, K-Rauta etc.

   Best regards
   Charlotte

 22. Ursäkta mig men det ser faktiskt sjukt fånigt ut. Snett och ojämnt ihopsatt, det ser för fan ut som en 8 åring har gjort det 😂 sorry, no offense.

  • Charlotte Wahlberg

   Tack för att du tar dig tid att kommentera. Alla åsikter är välkomna! Personligen är jag stolt över att jag fick ihop det helt själv första gången jag ger mig på något sådant. Good enough tycker jag är viktigt att utgå från för om jag hela tiden skulle sträva efter perfektionism skulle nog inga projekt bli av. Inte så roligt tycker jag.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.