Hållbarhet, ett ord som kan betyda många saker. Vad betyder det för dig?

För mig betyder hållbarhet något som ska hålla i längden men även något som bidrar till att vår jord, klimatet och miljön runt omkring oss ska hålla så att vi har något fint att lämna efter till våra barn och barnbarn.

Jag har länge funderat mycket över hållbarhet och vad det betyder i vardagen. Och hur går det ihop med mitt inredningsintresse och längtan efter att ständigt förnya, förändra och inspirera?

I måndags var jag och lyssnade till Frida Ramstedt som driver Trendenser.se, en av de största inredningsbloggarna i Skandinavien. Frida har skrivit en bok som heter ”Handbok i inredning & styling” – en bok om inredning utan bilder och utan inspirerande stylingar. Trots det har den slagit alla tänkbara försäljningsmål. Den kommer dessutom att översättas och ges ut på ytterligare 25 språk. Det vittnar om att det finns ett stort behov och intresse av den kunskap som Frida vill förmedla med sin bok. (Det här är inte på något vis ett sponsrat inlägg.)

Vad är det då som Frida vill förmedla? Jo, hon vill lära oss konsumenter och inredningsintresserade att utgå från våra egna hems förutsättningar och att allt som syns i inredningstidningar och på fina bloggar inte visar hela sanningen. Det är väl ingen nyhet, tänker säkert flera. Vi är många som har lärt oss källkritik och kritiskt granskande i skolan och att något inte behöver vara sant bara för att det står i tidningen eller syns i media. Men det ligger faktiskt någonting i det Frida säger.

Vår ekonomi i Sverige går till stor del runt på vår konsumtion. Att vi alla ska ha pengar att konsumera för, för när vi handlar snurrar det stora kugghjulet – företag, butiker och varumärken tjänar pengar, har råd att bedriva verksamhet, betala skatt och betala ut löner som vi sedan kan handla för. Under många års tid har det startat varumärke efter varumärke, kedja efter kedja och butik efter butik. Men i och med digitaliseringen och globaliseringen har vi konsumenter blivit allt mer kräsna. Det finns så otroligt många olika alternativ att välja bland och vi har vant oss vid att vi kan handla när vi vill, var vi vill – det är bara ett knapptryck bort. Det här gör att varumärken som inte lyckas förmedla och erbjuda vad konsumenterna vill ha, inte överlever och går i konkurs. Det innebär också att flera varumärken konkurrerar på pris om de inte lyckas förmedla något unikt som konsumenterna är beredda att betala mer för. I och med digitaliseringen, har också jämförbarheten mellan olika produkter ökat så det är väldigt lätt att jämföra vad en till synes likadan stol kostar hos en välkänd och erkänd formgivare med vad den kostar hos exempelvis en postorderkedja.

Det är här vi konsumenter kommer in, vår ”okunskap” och ständiga längtan efter att göra ”klipp”. Det Frida tog upp på sin föreläsning, som många av oss glömmer bort i jakten på snygga saker till bästa pris, är att en formgivare har jobbat länge med att inte bara hitta det finaste formspråket utan också med att hitta den bästa funktionaliteten för att göra möbeln behaglig och bekväm. Vår okunskap gör att vi lätt kan klicka hem en billigare kopia av designstolen utan att ens ha provsuttit den. När den sedan levereras hem kommer den säkert i smådelar som ska monteras ihop, den är kanske inte ens gjord av trä utan i stället av något träliknande gummimaterial och när vi väl provsitter den så känner vi att lutningen inte är optimal och att sittdelen skär in i knävecken. Tro mig, jag har själv gjort det misstaget.

När vi tittar på vackra och inspirerande bilder från andra hem och tidningarnas stylingar är de ofta fotade för att just inspirera. Det är väldigt lätt att ryckas med och tänka ”åh, så snyggt, så där vill jag också ha det hemma” och köpa allt eller delar av stylingen hem till sig utan att först reflektera över vårt egna hems förutsättningar och sakernas funktionalitet. Något som är snyggt hos någon annan behöver nödvändigtvis inte vara snyggt hos en själv och det är föga säkert att den nakna glödlampan i fin textilsladd är smart att ha som sängbelysning – även om det såg snyggt ut på den stylade bilden.

Det Frida vill lära oss är att utgå från vårt egna hems förutsättningar och med hjälp av smarta och erkända riktlinjer känna oss trygga med våra val, undvika felköp och få ihop en helhet som vi kan känna oss nöjda med länge. Genom att väga in vilken funktion exempelvis en lampa ska ha är det så mycket lättare att välja en lampa som både är snygg OCH funktionell. Något som ökar oddsen betydligt för att inte lampan ska behöva bytas ut direkt för att det visade sig att den bländade alla gästerna vid middagsbordet.

Något som ligger mig varmt om hjärtat är färg. Jag tycker det är jättespännande med färg och kombinera olika nyanser för att få till en harmonisk helhet i hemmet. Det har tagit mig ett tag att lära mig (och ett och annat felsteg), men det finns flera hjälpmedel att utgå från. Genom att exempelvis utgå från NCS-koder som börjar eller slutar på samma sätt, kan man få till färger som harmoniserar och kompletterar varandra. Läs gärna mer om exempelvis olika färgtrianglar och hur NCS-systemet är uppbyggt här.

Mitt bästa knep vid val av väggfärg är att alltid provmåla, för en färg som ser jättefin ut i ett annat hem kan upplevas helt annorlunda hos dig då väderstreck och ljusinsläpp påverkar hur vi upplever färgnyanserna.

Ett av mina mål framöver är att handla mer designklassiker, men att köpa dem begagnade. På så sätt vet jag att jag får möbler som är klassiska, hållbara och funktionella men också att de har ett liv efteråt. Att en designklassiker oftast har en relativt hög prislapp tänker jag är något positivt. Då får jag längta och spara ihop pengar till mitt köp och genom att inte köpa den direkt på impuls vet jag att jag verkligen vill ha den. Prova ni med!

Här kommer en lista med mina bästa tips för att inreda mer hållbart:

  1. Lär känna ditt hem och hemmets förutsättningar. Var kommer ljuset in, hur möblerar du bäst för att få maximal yta och funktionalitet, hur bör ett kök vara uppbyggt, vilken höjd bör handfatet ha m.m. För att bli proffs på det här är mitt bästa tips att läsa Fridas bok.
  2. Lär känna din inredningsstil. Vad tycker du om och vad passar hos dig? Samla bilder du gillar och lär dig vad bilderna har gemensamt. Gör en moodboard där du klipper in olika möbler, materialval och färgnyanser för att få en uppfattning om det passar ihop.
  3. Köp inte saker på impuls bara för att någon annan har en sådan lampa eller stol eller för att det är rabatt just nu. Försök att känna och klämma på lampan eller stolen innan du gör ditt köp. Ger lampan ifrån sig det typ av ljus som du behöver där du tänkt ha lampan eller känns stolen stabil och skön att sitta i?
  4. Vänta i några veckor innan du gör ditt köp. Känns det fortfarande lika aktuellt efter en månad? Eller har du ändrat dig?
  5. Försök att tänka långsiktigt och hållbart. Hur har saken du tänkt köpa producerats och vad är den gjord av? Kommer den att passa ditt hem och din stil, är den av hög kvalitet och kommer den att hålla länge?
  6. Går det att köpa det du vill begagnat? Exempelvis ett IVAR-skåp som du ändå planerar att måla om? Eller en designmöbel eller lampa som är av hög kvalitet och som kommer att hålla många år till.
  7. KPA – Krona Per Användning. Om inte alltid, så oftast, tjänar du i det långa loppet på att köpa ett högkvalitativt alternativ till ett dyrare pris än att köpa en billig lågkvalitativ kopia. En designklassiker håller länge och kan dessutom säljas vidare utan att tappa mycket i värde, den snarare ökar i värde. En kopia av låg kvalitet har ett lågt andrahandsvärde och hamnar oftast trasig på soptippen.

Lämna gärna en kommentar och berätta hur du tänker kring hållbarhet. Vad skulle hjälpa dig att inreda mer hållbart? Finns det något som vi inspiratörer och bloggare kan hjälpa till med för att underlätta?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.