Nu känns det som att höstterminen har startat på riktigt. September månad är här och jobb, skola och aktiviteter är i full gång.

För någon vecka sedan besökte jag Formex och fick möjlighet att ta del av massor med härlig inspiration och nyheter. Här nedan delar jag med mig av mina favoriter.

Trendspaning av Lidewij Edelkoort

Li Edelkoort, en av designvärldens mest respekterade trendexperter, gästade Formex. Hennes utställning var Formex största någonsin och hennes seminarium välbesökt.

Li Edelkoort pratar om konsumtion i överflöd och ett förändrat konsumtionsmönster som är ohållbart. Om vi människor och vår planet ska överleva måste vi fokusera på färre saker, bättre saker och att leva långsamt. Li menar på att en evolution av smak pågår, där vi söker efter en själ i designen, där föremålet är konceptualiserat med omtanke och koncentration, tillverkat av mänsklig värdighet och konsumerad med glädje. På så sätt skapas en långsiktighet.

Lis utställning utforskar den spirituella sidan av design och är indelad i åtta olika områden: pepple, shell, feather, animal, wave, moon, seepod och twig

Samarbete mellan Grandpa Low Key & Paradisverkstaden

Som ni kanske har lagt märke till har jag helt snöat in mig på vacker keramik. Om ni är på Öland kan jag varmt rekommendera ett besök hos Paradisverkstaden som bjuder på vacker miljö, magisk trädgård, god mat och vackra föremål. I somras var jag där med min familj och åt en härlig lunch i ett av deras växthus i trädgården. Det är näst intill omöjligt att inte köpa med sig något av Paradisverkstadens vackra porslinsföremål hem.

En annan personlig favorit är livstilsbutiken Grandpa, som har ett antal butiker i Stockholm och finns online. Grandpa har en förmåga att samla härliga varumärken under ett tak i snygga butiker. Ni har väl föresten inte missat Grandpas tidigare färgsamarbete med Alcro och den perfekt gråa nyansen Södermannagatan?

Hursomhelst, ett samarbete mellan Paradisverkstaden och Grandpas egna varumärke Low Key kan ju inte bli annat än magi. Spana in de här fantastiska keramikföremålen.

Huvudglasyren är gröngrå och innehåller järn vilket skapar en effektfull reaktion vid bränning. Utvalda delar av kollektionen finns även i två accentfärger: grafitgrå och terracotta.

Formgatan

Någon som är duktig på att kombinera hållbarhet med vacker design är Formgatan så självklart var ett besök i deras monter givet. Ända sedan jag såg deras vackra föremål på Design Torgets pressfrukost i mars har jag haft ett gott öga till deras produkter. Korkunderläggen med den vackra ytan och deras fantastiska mattor av återvunnen plast som känns och ser ut som ull. Det var dessutom extra roligt att Formgatan delade monter med Anna Bülow och hennes vackra konst.

Steltons nya sandfärgade serie

Steltons nya servis Theo i sandfärgad nyans är också en favorit från Formex. Den väcker ett riktigt vill-ha-begär och känslan av ”villhöver”.

Nya talanger

På Formex får även ett gäng nya talanger utrymme och möjlighet att visa upp sig på området Design Talents. Två favoriter var Anna Wadle och Little Matters. Anna Wadle med hennes fantastiskt vackra keramikföremål. Jag har en förkärlek till den råa och obehandlade ytan som dessa vaser.

Little Matters är ett varumärke vi definitivt kommer att få se mer av. Kollektioner som är designade med hållbarhet i fokus, både vad gäller material och tråd men även i mindsettet att föremålen ska fungera långsiktigt i såväl barnrummet som ”vuxenrummet”.

Kid’s Concept

Formexfavoriten för barnrummet var helt klart Kid’s Concept! Inredning i jordnära och harmoniska färgskalor och träleksaker som bjuder in till massor av lek.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.