[Annonsinlägg i samarbete med Arty Swede]

Jag har fått flera frågor om mina posters så här kommer ett blogginlägg med mina tankar och bästa tips!

När jag började intressera mig för tavelväggar och posters tyckte jag att det var jättesvårt att både välja motiv och klura ut hur jag skulle hänga dem. Jag hoppas därför att det här inlägget kan hjälpa och inspirera er.

Min tio bästa tips:

  1. Häng inte tavlorna för högt – låt dem hänga i blickfånget
  2. Våga välj stora ramar och tavlor till större ytor
  3. Är postern för liten för en stor ram går det att använda passepartout
  4. Välj motiv och färger utifrån vad du gillar men håll dig till en färgskala som hänger ihop för en mer harmonisk känsla
  5. Våga blanda motiv och typer av tavlor/posters. Ex. en målning ihop med en illustration eller fotokonst ihop med abstrakta motiv
  6. Blanda storlek och färg på ramar
  7. Prova dig fram med hjälp av mood boards innan du bestämmer dig – både vad gäller motiv och hur du ska hänga tavlorna
  8. Vrid och vänd – många gånger fungerar det att hänga ett motiv vertikalt som är tänkt att hängas horisontellt (och tvärt om)
  9. Mät ordentligt innan du sätter upp skruv/fästen så slipper du onödiga hål
  10. För er som vill förändra ofta är tavellister en smidig lösning

Mina val

I samarbete med Arty Swede har jag valt ut två posters i storlek 50×70 cm som jag ramat in i två 70×100 cm ramar i ljust trä. Jag älskar att ramarna är tunna och nätta – då fokuserar ögat på motiven och inte ramen. Eftersom ramen är större än postern har jag använt passepartout (den vita ”ramen” i tjock papp runt om postern) för att täcka upp ytan runt om. Passepartout gör också att motiven framhävs fint.

När jag väljer motiv utgår jag oftast från vilket rum tavlorna ska hängas i. Vad är det för färg och känsla i rummet att ta hänsyn till? Jag är svag för illustrationer och abstrakta motiv och gillar att blanda som sagt. I vardagsrummet ville jag förstärka de bruna och jordnära nyanserna och valet föll på motivet Mirrored som du hittar här och motivet Soft Stones som du hittar här. Soft Stones är målad för att hängas horisontellt men jag valde att hänga den vertikalt i stället. Jag sneglade också på motivet Hendrix som också är jättefint.

Den här moodboarden har jag skapat genom att klippa in skärmdumpar på de olika motiven och ramarna i PowerPoint. På så sätt är det mycket lättare att föreställa sig hur motiven och ramarna kommer att se ut ihop på väggen.

För er som vill göra en fotovägg har Arty Swede en jättebra mall att utgå från som gör att det blir så mycket lättare att ”lägga pusslet” och veta vilka format och storlekar du ska leta efter.

Hoppas att ni blivit inspirerade!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.